Mizah Sözlüğü

Fıkra

Fıkra bir olayın nükteli, latifeli hikayecik biçiminde ifade edilmesidir. Köken olarak Arapça bir kelimedir.

En meşhur fıkra türleri: Nasreddin Hoca Fıkraları, Karadeniz Fkraları, Kayserili Fıkralarıdır, Askerlik Fıkraları, Çocuk Fıkraları, Deli Fıkralarıdır.

Devamını oku

Fikri Dergi

Fikri Dergi, Milli Medya bünyesinde yayınlanan aylık kültür, mizah ve edebiyat dergisi olarak Şubat 2017'de yayın hayatına merhaba dedi. 

Editörlüğünü Bilali Yıldırım ve Abdullah Aydın Demir'in yaptığı dergi Millî Gazete abonelerine gönderiliyor. Dergiye ayrıca abone olmak gerekiyor.

Fikri'nin yayın kurulundaki isimler şunlar: Burak Kıllıoğlu, Hüseyin Akın, Selami Güder, Mehmet Biten, Dursun Ali Bulut, Muhammet Altındal, Eser Gedik, Bekir Gündoğmuş ve İsmail Şakıma.

Dergide yer alan illüstrasyon ve çizerler: Coşkun Atay, Hilmi Aksoy, Fikret Ödemiş, Arif Hikmet Başeğmez,Turan Kaya, Furkan Yücel, Nusret Kılınç, Mehmet Kahraman, Enes Yasir Arıcan, Halil Eser ve Şeyda Kıl.

Fikri'nin tüm sayıları yenidevirkitap.com adresinden temin edilebiliyor. 

Fikri Dergi'yi aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz:

Resmi internet sitesi: www.fikridergi.com

 facebook.com/fikridergi   I   twitter.com/fikridergi   I   instagram.com/fikridergi/

Devamını oku

Gani Müjde

1959 İstanbul doğumlu yazar, senarist, karikatürist. İlk olarak Gırgır, Fırt Dergilerinde çalışmış daha sonra arkadaşlarıyla Limon Dergisi'ni kurmuştur. Daha sonra Tükenmezkalem adlı bir yazım ve pordüksiyon şirketi kurmuş çeşitli dizi ve programlar için senaryo ve metinler yazmıştır. Bunların başında Ruhsar, Hayat Bilgisi, Gönül, Selena gibi diziler ve Kahpe Bizans, Osmanlı Cumhuriyeti filmleri ile Beyaz Show programı sayılabilir. Ayrıca NTV'de Gündem Dışı programını da sunmuştur.

Gani Müjde hakkında daha fazla bilgi için Wikipedia sayfasını ziyaret edebilirsiniz: tr.wikipedia.org/wiki/Gani_M%C3%BCjde

https://www.mailce.com/wp-content/uploads/gani-mujde-5.jpg

Devamını oku

Gırgır Mizah Dergisi

    Oğuz Aral yönetiminde 1972-1989 yılları arasında yayınlanan ve tirajı 1 milyona kadar ulaşan mizah dergisidir. Günümüzün bir çok mizahçısı buradan yetişmiştir. Bunlar arasında başlıca sayabileceklerimiz şunlar: Latif Demirci, Cihan Demirci, Hasan Kaçan, Gani Müjde, Can Barslan, Metin Üstündağ, Behiç Pek.

Gırgır Dergisi aynı isimle başka bir kadro tarafından yeniden yayınlanmaya başlamıştır. 

 

Yeni Gırgır Dergisi'nin bir kapağı

Devamını oku

Hiciv

Çoğunlukla manzum olarak, bir kimsenin ya da düşüncenin edebî ustalıklarla yerilmesi, eleştirilmesidir. Nef’i’nin Tahir Efendi’ye yazdığı hiciv meşhurdur:

Tahir efendi bana kelp demiş,

İltifatı bu sözde zahirdir,

Malikî benim mezhebim zira,

İtikadımca kelp tahirdir.

Kelp: Köpek

Tahir: Temiz.

Devamını oku

Hüsnü Mizah Dergisi

    İlk sayısı Aralık 2015 tarihinde çıkan mizah dergisi. MGV Basın Yayın Limited Şirketi'nin bir yayını olan Hüsnü Mizah aylık çıkıyor ve 8 sayfa olarak yayınlanıyor. Genel Yayın yönetmenliğini Abdullah Aydın Demir'in üstlendiği dergide, çizer olarak Kasım Özkan, Arif Hikmet Başeğmez, Suat Caymaz gibi isimleri var. Mehmet Biten, İbrahim Efe, Abdülvehap Mete ise yazılarıyla yer alıyor. 

    Hüsnü Mizah Dergisi'ne Anadolu Gençlik Derneği şubelerinden ulaşabilirsiniz. Derginin şu an için bir internet sitesi yok. 

    Hüsnü Mizah Dergisi'nin sosyal medya hesapları:

Devamını oku

İbrahim Özdabak

1957 yılında Şebinkarahisar’da doğdu. İlkokulu İstiklal İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Şebinkarahisar Lisesi’nde okudu. 1974 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü kazandı. İsmail Avcı’nın Resim, Zeki Kuşoğlu’nun Grafik Atölyesinde eğitim gördü. 1977 yılında buradan mezun olarak öğretmenlik hayatına başladı. Silivri Lisesi’nde ve İstanbul Haznedar Ortaokulu’nda resim öğretmenliği yaptı. Bu yıllarda Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver’in tezhip ve minyatür kurslarına devam etti. Topkapı Sarayı’nda açılan Karma Tezhip Sergisi’ne katıldı.

Görsel sanat dallarından olan; fotoğraf, yazı, maden ve ağaç işleri, baskı teknikleri gibi alanlarda temel sayılabilecek eğitimlerini aldıktan sonra, öğrencilerine bunun uygulamalarını yaptırdı. Çocukluğundan beri ilgisini çeken karikatür sanatı üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Lise yıllarında okuldaki duvar gazetelerine karikatürler çizdi ve hayli ilgi gördü. Çalışmalarını basın dünyasında değerlendirmek istedi. Köprü dergisi, Nur dergisi, Büyük Gazete, Elif, Yeni Asya gazetesi için çizdiği vinyet, portre, karikatür çalışmaları yayınlanmaya başladı. İlk çizgilerinin yayın tarihi 1976’dır. 1980 yılında Can Kardeş çocuk dergisinin yayına hazırlanma aşamasında basın sektörüne adımını attı. Bu arada Gürbüz Azak ve Vehip Sinan gibi ustalarla çalışma imkânı buldu. 1982 yılında Yeni Asya gazetesinde günlük siyasî karikatürler çizmeye başladı.

1984 yılında çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden istifa ederek ayrıldı. Aynı yıl haftalık Can Kardeş dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğüne getirildi. Bizim Aile (1986) ve Genç Yaklaşım (2003) dergilerinin yayın hayatına atılma aşamasında logo ve sayfa çizimlerini gerçekleştirdi. Yüzlerce derginin sayfa ve kapak tasarımlarını yaptı. Bugüne kadar 250’den fazla kitap kapağına imza attı.

Karikatürlerini aksatmadan günümüze kadar devam ettirdi. 5 binin üzerinde karikatürü yayınlanmıştır. Dönem dönem çizgi bantlar yayınladı. Bunlar; Cici ile Bici, Çankaya Canavarı, Seçime Doğru’dur. Her yüze bir tebessüm adıyla bir karikatür albümü (2007) yayınlanmıştır. Çeşitli illerde karikatürleri okuyucuları tarafından sergilenmiştir. Çizgileri takvim yapılmıştır. Halen de sanat çalışmalarına basın dünyasında devam ederken, Yeni Asya gazetesinin teknik müdürlüğünü de yürütmektedir. Sürekli basın kartı sahibi olan Özdabak, evli ve Mehmet (D: 1982) ve Burak (D: 1985) adlarında iki çocuğu vardır.


 

Ödülleri:

1991, Türkiye Yazarlar Birliği,  "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları, Basın/ Karikatür ödülü"

2008, Burç Anadolu İletişim Meslek Lisesi Yılın İlitişimcileri, Yılın Karikatüristi ödülü"

2008, Türkiye Yazarlar Birliği,  "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları, Basın/ Karikatür ödülü"

 

Not: Bu tanıtım yazısı İbrahim Özdabak'ın kişisel sitesinden alınmıştır. Web sitesi için tıklayınız: www.ibrahimozdabak.com

Devamını oku

Karikatür

Abartılı bir biçimde çizilen komik, eleştiri içeren resim sanatıdır. İtalyanca sorumlu tutmak anlamındaki "caricare" kökünden gelmektedir. Aşağıda bir Htiler karikatürü görüyorsunuz:

 

Resim Dosyam Açıklama

Devamını oku

Leman Mizah Dergisi

En eski mizah dergilerinden. 1992 yılında, kapanan Limon Dergisi ekibi tarafından kurulmuştur. Çarşamba günleri yayınlanan derginin yazar ve çizerlerinden bazıları şunlar: Güneri İçoğlu, Kaan Ertem, Can Barslan, Behiç Pek, Nihat Genç, Mehmet Çağçağ, Atilla Atalay. Derginin web sitesi: www.leman.com.tr

 

Leman Dergisi

 

Devamını oku

Mehmet Şeker

1961 Karaman doğumlu yazar. Uzun süredir Yeni Şafak Gazetesi'nde yazıyor. Bu gazetede Şekerlik adlı mizahi ve parçalı yazılar bulunan köşeyi hazırlayan Mehmet Şeker'in iki adet yayınlanmış kitabı bulunuyor: Dem Dem Demokrasi, Muhalif Tebessüm.

Yazarın Yeni Şafak gazetesindeki yazılarına ulaşmak için tıklayınız.

Devamını oku

www.alininteki.com

rss

Nükteli Sözler

Geçmiş

Mutlak kesin olan tek şey gelecektir; çünkü geçmiş sürekli olarak değişir. (Sırp Atasözü)
Devamını oku

Hayat ve intikam

Canımı yakanlardan intikam almayı düşünmedim hiç, hayat benden daha yaratıcı. (Simone de Beauvoir) 
Devamını oku

Yaran Facebook İletileri

Biz kazandık

Camide sünnet kılıyoruz. Yanımda bir adam ve küçük oğlu var. Çocuk bizi izliyor. Adam benden önce selam verince, çocuk: Babaa biz kazandık, dedi.
Devamını oku

Komik Gifler

Komik Yazılar

Tavuk karşıdan karşıya niçin geçer?

CEVAPLAR: René Descartes: Yolun öbür tarafına geçmek için. Eflatun: Kendi iyiliği için. Çünkü gerçek, öteki taraftadır. Aristoteles: Karşıdan karşıya geçmek tavuğun doğasında vardır. Karl Marx: Çünkü bu tarihsel olarak kaçınılmazdı. Hipokrat: Pankreasının aşırı salgısı nedeniyle. Martin Luther:...
Devamını oku

Mahkemelik hayvanlar

Belki komik ve mizahi değil ama acı da olsa gülümseten bir takvim yaprağı arkası yazısı paylaşmak istiyorum: Avrupa'da çok oldukları ve ortalıkta serbestçe gezdikleri için, yargılanan hayvanlar arasında domuzların sayısı kabarıktır. 1864'te Slovenya'da bir çocuğun kulaklarını kemirip yiyen bir...
Devamını oku

Bir çocuğun Ramazan günlüğü

1. Gün: Bugün evde bir acayiplik var. Herkes kahvaltıdan önce sessizce işine, okuluna gidiyor... Önce diyet yaptıklarını sanmıştım. Akşama doğru hepsi sessizleşiyor. Sofrayı hazırlayıp ezanı bekliyorlar. Başka zaman, susmak bilmeyen ablamın bu hâli içten içe güldürüyor beni. Niye böyle...
Devamını oku