Toptan Kumaş Üretim Süreci

Türkiye'de tekstil sektöründe kullanılan hammaddenin üretim kaynakları biraz çeşitlidir. Bu kaynaklar içinde en çok kullanılan ve en kolay üretileni hayvansal ürünlerdir. Koyun, keçi ve diğer tüyleri ve yünleri alınabilen hayvanlardan üretilmektedir bunlar. Tekstil hammaddesi pamuktan, ipek böceğinden de üretilebilmektedir.

 

              Üretilen bu hammaddeler toptan kumaş üretimin bel kemiği niteliğindedirler. Ülkemizde uzun yıllar boyunca tekstilde ciddi kazanımlar sağlanmış olması en çok da bu hammaddeye ulaşımın kolaylığı ve hammadde temininin ucuz olması gibi etkenler oldukça önemli olmuştur. Bu hammaddelerin tarım yolu ile elde edilenlerin üretimi için toprağa ekilmiş tohumların filizlenmesi ve uygun bir tarımsal sezondan sonra pamuğun yetiştirilmiş olması gerekir.

 

              Pamuk sulu tarım gerektirdiği için özellikle suyun kolaylıkla erişebileceği bölgelerde yetiştirilmektedir. Güney Doğu Anadolu projesi ile güney illerinin verimli ovalarında artık daha çok pamuk üreticiliği yapılabilmektedir. Üretilen pamuk hasat döneminde pamuk işçileri tarafından toplanarak uygun ve hijyenik çuvallara doldurulurlar.

 

              Bu çuvallar uygun araçlarla pamuk toplama merkezlerine götürülür ve bu merkezlerden de pamuğun işleneceği fabrikalara. Bu fabrikalarda pamuktan hangi sektörde kullanılacaksa o sektörün kullanımına uygun bir ayrıştırma gerçekleştirilir. Bu ayrıştırma ile iplik fabrikasında pamuğun iplik üretiminde kullanılabileceği şekilde gerçekleştirilerek toptan kumaş üretiminin sağlanmasının ilk adımı atılmış olur.

 

              İplik haline getirilen pamuk bu aşamadan sonra bu pamuğun kumaş haline getirilmesi için işlenmek üzere kumaş fabrikalarına gönderilir. Ayrıca Türkiye’de toptan kumaş üretiminde fason üreticilerin yeri de oldukça fazladır. İplik yapılan pamuk bu fason üreticiler tarafından alınarak da kumaş haline getirilebilmektedir. Kumaş haline getirilmek için dokuma tezgahlarında dokunan bu pamuktan üretilmiş ipler üretim sürecinden sonra sektörün ihtiyacına göre iç giyim veya dış giyim olarak üretilmek üzere fabrikalara gönderilirler.

 

              Bu fabrikalar da kumaş ipliği üretimi aşamasında olduğu gibi hem büyük fabrikalarda hem de küçük fason işletmelerde üretilebilmektedirler. Bundan sonraki süreçte üretilen kumaşlar işlenerek kullanılacak tekstil ürünlerine dönüştürülmektedir. Pamuktan başka toptan kumaş üretiminde kullanılan bir diğer ve en çok üretilen hammaddeden biri de hayvansal üretimden elde edilmektedir.

 

              Hayvanların tüylerinden, yünlerinden elde edilen bu hammaddenin işlenme süreci tarımdan elde edilen hammaddeninkinden ilk aşamada farklılık gösterse de sonraki süreçler hemen hemen aynıdır. Hayvan yünü olarak en çok elde edilebilen koyun yününden örnek verecek olursak eğer bu hammaddenin herhangi bir hasat döneminin olmasından bahsetmek mümkün değildir. Hayvanın yünlenme dönemleriyle alakalı bir süreç vardır. Bu süreç yünün kesilebilecek boyuta gelmesiyle başlar.

 

www.alininteki.com

rss

Nükteli Sözler

Geçmiş

Mutlak kesin olan tek şey gelecektir; çünkü geçmiş sürekli olarak değişir. (Sırp Atasözü)
Devamını oku

Hayat ve intikam

Canımı yakanlardan intikam almayı düşünmedim hiç, hayat benden daha yaratıcı. (Simone de Beauvoir) 
Devamını oku

Yaran Facebook İletileri

Tek hesap

Facebook hesabı paralıymış gibi tasarruf edip tek hesap açan çiftler! Yapmayın etmeyin! Hem kardeşim MahmutAhu nedir yahu?
Devamını oku

Dünyayı değiştirmek

Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız bunu bekarken yapın arkadaşlar. Evlenince televizyonda kanalı bile değiştremiyorsunuz.
Devamını oku

Komik Gifler

Komik Yazılar

Tavuk karşıdan karşıya niçin geçer?

CEVAPLAR: René Descartes: Yolun öbür tarafına geçmek için. Eflatun: Kendi iyiliği için. Çünkü gerçek, öteki taraftadır. Aristoteles: Karşıdan karşıya geçmek tavuğun doğasında vardır. Karl Marx: Çünkü bu tarihsel olarak kaçınılmazdı. Hipokrat: Pankreasının aşırı salgısı nedeniyle. Martin Luther:...
Devamını oku

Mahkemelik hayvanlar

Belki komik ve mizahi değil ama acı da olsa gülümseten bir takvim yaprağı arkası yazısı paylaşmak istiyorum: Avrupa'da çok oldukları ve ortalıkta serbestçe gezdikleri için, yargılanan hayvanlar arasında domuzların sayısı kabarıktır. 1864'te Slovenya'da bir çocuğun kulaklarını kemirip yiyen bir...
Devamını oku

Bir çocuğun Ramazan günlüğü

1. Gün: Bugün evde bir acayiplik var. Herkes kahvaltıdan önce sessizce işine, okuluna gidiyor... Önce diyet yaptıklarını sanmıştım. Akşama doğru hepsi sessizleşiyor. Sofrayı hazırlayıp ezanı bekliyorlar. Başka zaman, susmak bilmeyen ablamın bu hâli içten içe güldürüyor beni. Niye böyle...
Devamını oku